Kutatás,  Menedzsment,  Vélemény

10000 óra munka

Rengeteg interjút olvastam el és néztem meg. Arra voltam kíváncsi, hogy a különböző területeken sikeres embereknél mi a közös pont? A siker a személyiségükből fakad, vagy a körülmények szerencsés összjátékára volt szükség? Kapcsolati tőke kellett, vagy elég volt a mázli? A tehetség tör utat, vagy valami más? Hogyan lesz a vállalatból brand? Mi igazából a márka?

Találtam néhány közös dolgot, bár a receptet nem sikerült összeraknom.

A sikeres emberek, legyenek színészek, vállalkozók, vagy orvosok, általában hitelesek. Nem akarnak másnak látszani, nem akarnak másolni. Elhivatottak a munkájukban és céltudatosan mennek előre. Döntéseket hoznak, melyeknek a középpontjukba saját magukat helyezik. Még akkor is képesek nemet mondani, ha rövidtávon a változtatás, egy a személyiségüktől idegen feladat jelentős anyagi haszonnal járna. Nem hisznek a csodában és a pillanat erejében. Hisznek azonban saját magukban, az általuk előállított termékben, szolgáltatásban. Ami közös bennük, hogy nem rettegnek az időtől. Nem akarnak mindent azonnal.

Sok ember számára valószínűleg ismerős K. Anders Ericsson kísérlete, ahol azt vizsgálta, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy valamiben igazán profik legyünk. A kutatás azt mutatta, hogy 10000 órát kell valamibe beletenni, hogy a csúcsra érjünk. Könnyű ezt így leírni, de gondoljunk csak bele abba, hogy napi 8 óra munkával ez 1250 nap. 250 munkanappal számolva évente, ez 5 évet jelent. Dolgozol teljes odaadással napi 8 órát? Hmmm… A kutatásról remek cikket közölt a hvg.hu.

Legyen szó egy személyről, egy szervezetről, vagy egy vállalkozásról, ahhoz hogy a csúcsra érjen minimum 10000 órára van szükség?

Mi a véleményetek? Szükség van ennyi időre, hogy valamiben igazán profik legyünk?